Astăzi vă propun o rutină de final de zi. O discuție sinceră cu noi înșine, la ceas de seară.
Adevărul e că nu ne place (firește), să simțim că viața se scurge pe lângă noi și iar am mai pierdut o zi.
Așadar cum închidem ziua într-un fel în care să ne deschidă deja sinapsele pentru ziua de mâine?
Cum să setăm încă din seara asta o zi de mâine mai plină de viață, cu mai mult sens, care să ne apropie mai mult de adevăratele noastre obiective, care să ne faca să ne bucurăm cu adevărat de fiecare zi?
Cum să facem să simțim că ne curge viața prin vene în fiecare clipă și că suntem adevărații stăpâni ai vieții pe care o trăim?
Iată cum:
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a-mi clarifica obiectivele? Oamenii cu obiective clare sunt mult mai determinați și mai eficienți. Și nu e nicio surpriză aici. Dacă mă întreb: sunt eu cu adevărat determinat? Determinat să ce?! Exact!
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a mă apropia de obiectivele mele? Nu toate obiectivele sunt ușor de atins. De fapt, dacă sunt prea ușor de atins probabil ca avem o problemă cu felul în care au fost definite. Obiectivele trebuie să fie ambițioase. iar dacă sunt prea mari și necesită timp, cel mai bine e să le fragmentăm în etape mici, care să ne permită să masurăm progresul chiar și zi de zi. E foarte important să simțim că facem progrese. Altfel, un obiectiv prea mare, de care nu simțim că ne apropiem (pentru că ne lipsesc elementele de evaluare a progresului), poate fi descurajant. Și nu vrem asta. Vrem să tinem nivelul de energie cât mai sus! Fă pași mici în fiecare zi! Și bucură-te de progresul făcut!
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a-mi găsi scopul în viață, țelul, misiunea? Iar dacă le am deja definite, am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a trăi cu totul în concordanță cu ele? Viktor Frankl, unul dintre puținii supraviețuitori ai incredibilei crime asupra umanității petrecute între zidurile terorii de la Auschwitz, spune în cartea sa, Man’s search for meaning, că ceea ce ne poate salva în cele mai inimaginabile condiții de degradare, este căutarea (nu neaparat găsirea) unui sens în viață, în tot ceea ce facem. Să facem lucrurile cu sens, nu doar de dragul de a fi ocupați sau pentru sensurile altora. Să ne găsim un sens care să aibă sens pentru noi. Adică pentru tine.
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a fi fericit? Chiar dacă ți se pare ireal să fii fericit în fiecare zi, ține până la urmă de ceea ce faci tu pentru a fi fericit. Chiar dacă doar pentru câteva clipe. Prima datorie pe care o avem este să înțelegem că fericirea este datoria noastră și nu a altora (nu altii ne fac sau nu fericiți), și că ea, fericirea, nu se află în exterior, ci în interiorul fiecăruia dintre noi. Așa că dacă sunt singurul de care depinde fericirea mea, rămâne doar să ma hotărăsc dacă astăzi vreau să fiu fericit. Eu vreau. Tu?
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a construi relații pozitive cu ceilalți? Când zâmbești sincer, din suflet, ce răspuns primești? Fie la birou, cu colegii sau cu clienții, fie cu familia sau prietenii…am făcut partea mea de pod? Am construit cu pozitivism? Am pus toate cărămizile pe care le-am avut la dispoziție?
- Am facut astăzi tot ce ține de mine pentru a trăi din plin, pentru a fi cu adevărat prezent și implicat în tot ce am făcut? În realitate nu putem face lucrurile cu jumătate de măsură. Fie facem, și suntem dedicați cu totul, prezenți și implicați, fie pierdem vremea. Ne irosim timpul si viața. Nu putem fi cu fundul în două luntrii și nici cu mintea împrăștiată.
Well…asta e tot 🙂 Dacă vom ține acest jurnal seară de seară și vom fi sinceri cu noi înșine, ei bine, da, în fiecare zi va fi mai bine!
Eu așa cred!
* Marshall Goldsmith este unul dintre cei mai proeminenți Executive Coach la nivel global, lucrând cu peste 150 de CEO ai celor mai mari corporații. În 2015 a fost desemnat The Most Influential Leadership Thinker.
Trackbacks/Pingbacks