+40 744 525 605 sorel.readu@gmail.com
Select Page

Stilul de leadership se transformă o dată cu schimbul de generații. Înainte de a vedea ce formă va lua acesta, hai să vedem cu ce fel de așteptări vin noile generații (care, repet, sunt deja aici și bat din picior).

Noile generații pun mai mult accent pe learning și dezvoltare personală, așteptând de la jobul lor facilități pentru deprinderea de noi skill-uri, un plan de carieră care să le permită salturi frecvente. Mai concret, conform unui studiu workforceinstitute.org, 57% dintre respondenți se așteaptă să facă un salt în carieră la fiecare 12 luni.

Tot ei așteaptă de la managerul direct obiective foarte clare, suport permanent, feedback frecvent, recunoaștere, un mediu de lucru plăcut, și… tot pachetul de beneficii. În același timp una dintre așteptările principale este să aibă un rol. Un rol care să le fie recunoscut, nu de formă. Vor să fie vizibili, să aibă un cuvânt de spus, să fie ascultați.

Tipul de leadership pe care îl așteaptă reprezentanții noilor generații este mai degrabă supportive

De fapt, în relația cu managerul direct principalele două atribute cu greutate sunt încrederea (47%) și sprijinul (40%), în timp ce 37% au declarat că nu ar acceptă niciodată un manager unsupportive!

Ajungem din nou la aceeași concluzie: viitorul stil de leadership (începând chiar de azi) are trăsături accentuate de Coaching, nu doar pentru că este eficient, ci și pentru că asta își doresc noii angajați. Iar valul schimbarii e destul de mare, astfel încât să te pui de-a curmezișul nu pare deloc o idee bună.

Într-un studiu realizat de Human Capital Institute (HCI) și de Internațional Coach Federation (ICF), aproape jumătate (44%) dintre noii leaderi au declarat că își doresc responsabilități de coaching și dezvoltare a celor din echipele pe care le conduc. Conform aceluiași studiu, 61% dintre companiile care au înglobat coachingul pentru angajați ca parte a culturii organizaționale raportează rate superioare de engagement.

Ce tehnici de Coaching îi sunt utile unui Team Leader?

Pentru a fi acel tip de Leader Supportive, pe care și-l doresc angajații, trebuie mai întâi să aibă un anumit tip de Coaching Mindset. Asta inseamna cam asa: (1) pune în centrul atenției persoana din fața ta, angajatul din echipa pe care o conduci. Și pentru asta trebuie (2) să știi să asculți altfel. Să fii pregătit (3) să dai un feedback de calitate. Să fii pregătit (4) să lucrezi pe obiective clare. Să știi (5) să creezi relații autentice. (6) Să generezi încredere oamenilor din echipa ta. Și să te transformi din „șefu`”, în acel izvor de generozitate, gata să te lași pe ține pe locul doi, ca să poți (7) sa-i ajuti să se dezvolte. Așa cum un maestru adevărat, își vede împlinită menirea când elevul sau a devenit mai bun ca el.

Un stil de leadership bazat pe tool-uri de Coaching se poate deprinde, mai ales de către managerii aflați la început, care pot pleca din start cu un stil „curat”. Dar și pentru ceilalți, dacă sunt dornici să învețe și dispuși să se schimbe, chiar dacă asta presupune să mai cedeze din „putere” sau mai exact din exprimarea puterii.

Pentru ca acest proces să se întâmple, și companiile ar putea să își amintească singurul mod autentic în care învățăm: prin expunere, mimetism și practică. Nu știu modalitate mai bună decât să înscriem Managerii într-un proces individual de Coaching și apoi să-i ajutăm să pună în practică ce au învățat, îndrumați de Coach-ul lor.

Pe lângă abilități „tehnice”, un leader adevărat, care îi inspiră pe cei care îl înconjoară, are nevoie de Viziune. Și are nevoie să stea foarte bine pe picioarele lui. Dar nu poți vedea prea departe dacă ai cerul plin de nori. Așadar mai întâi ai nevoie să obții tu însuți, în rolul tău de leader, mai multă claritate, mai mult self-awareness. Ca leader trebuie să știi foarte clar cine eșți, către ce te îndrepți, și de ce! Atunci când cine, unde și de ce, sunt clare va urma și cum. Și apoi te vor urma și oamenii din echipă.

Dacă eșți în căutarea unui salt determinant in cariera si vrei sa inveti toolurile de Coaching pentru leaderi, te afli la un click distanță de reușită: https://sorelradu.com/home-2/leadership/managers-coaching-tools-mindset-for-performance/