+40 744 525 605 sorel.radu@gmail.com
Select Page

Vă propun azi un exercițiu preluat de la Tim Gallwey, pionierul nr.1 al Coachingului modern, cel care (împreună cu Sir John Whitmore), a adus conceptul de Coaching, din tenis, în business, autorul conceptului “the inner game”.

Gallwey propune acest exercițiu pentru a te ajuta să-ți clarifici poziția actuală și a decide în legătură cu direcția viitoare a vieții tale. Pentru a-ți oferi mai multă libertate și mai ales, mai multă claritate.

Ceea ce vrea să spună poetul cu acest exercițiu, este că TU ești in charge!

E viața ta și ești singurul responsabil de cursul ei.

Dacă e ceva care te nemulțumește, iată că știi cine e responsabil. Nu poate fi altcineva.

Și știi și cine poate lua deciziile potrivite pentru a schimba starea lucrurilor: TU!

Așadar: la treabă!

Iată cum poți folosi concret acest tool.

Esti CEO la propria ta companie asa că vei începe prin a convoca Boardul Directorilor.

Tu ești cel/cea care stabilește agenda de discuții. Tu stabilești concluziile și acțiunile care urmează să fie întreprinse.

Nu ceda scaunul care îți aparține de drept, Directorului cu Populartitatea, sau Directorului cu Sănătatea, sau Directorului cu Succesul.

E bine să le asculți opiniile, fiecare are importanța sa, dar în final tu ești cel/cea care decide.

1. Care este scopul tău în viață?

Cine ești? Despre ce este viața ta? Ce te va face ca în final să simți, să știi, că ai trăit o viață împlinită? Altfel spus “ce înseamnă succesul companiei tale”?

2. Care e principalul tău produs/serviciu?

Cu ce se ocupă compania ta? Care îți este vocația? Lucrurile astea pot sa se schimbe în timp, și e normal să fie așa. Dar să începem cu prezentul. Care e “valoarea adăugată” pe care o produci astăzi?

3. Care sunt valorile importante, după care te ghidezi ca leader al acestei companii?

Tu ești cel care ia deciziile dar uneori poți fi derutat în acest proces. Ce face să atârne balanța într-o parte sau alta? Ce este important pentru tine când decizi așa sau invers? Ia exemplele din ultima săptămână sau marile decizii din ultimul an.

4.Care sunt prioritățile acestei companii?

Care sunt obiectivele la care lucrezi activ? Care sunt obiectivele pe care le tot amani? Care sunt obiectivele importante pe termen lung? Care e corecta proiritate a acestor obiective?

5. Care sunt resursele pe care le ai la dispoziție pentru aceste obiective?

Fie că e vorba de resursele tale interne, telente sau deprinderi, resurse financiare care pot contribui la obiectivele tale sau alte resurse externe pe care le poți accesa. Ce alte resurse ți-ar mai fi utile? Cum le poți obține?

6.Cine deține acțiuni la compania pe care o conduci?

Cine sunt persoanele care au o influență în deciziile tale? Cine sunt cei care votează în procesul de luare a deciziilor? Pot fi soțul/soția, copii, părinții, șeful tău. Sau pot fi activități cărora le ești devotat, hobby-uri sau dependențe.

7. Cu ce “preț” ți-ai vândut aceste share-uri?

Nu facem nimic complet pe gratis. Întotdeuna există un beneficiu pe care îl considerăm. Cu unele “tranzacții” ne cumpărăm acceptarea, cu altele linistea, cu altele promovarea sau confortul. Care sunt “schimburile” relevante din viața ta?

Acum că ești conștient de ele, ce părere ai? Ești mulțumit cu “tranzacția” făcută sau ai vrea să faci niște schimbări?

8. Cum să-ți răscumperi acțiunile înapoi?

Ei bine, în viață ai nevoie de determinare și curaj. Curaj înseamnă uneori să-ți asumi consecințele deciziilor pe care le iei. Cânde vei vrea să-ți răscumperi acțiunile înapoi trebuie să fii pregătit să platești un preț. Nimic nu vine pe gratis. Poate va însemna să renunți la ceva, sau la cineva. Sau la niște obiceiuri. Dar iei această decizie pentru a-ți aduce viața mai aproape de cursul pe care ți-l dorești.

Uneori tot ce avem nevoie este să facem o revizie, ca o curățenie de primăvară în magazie. Sunt acolo multe lucruri care ne-au trebuit la un moment dat, dar azi doar ocupă spațiul degeba. Sunt lucruri care am crezut că ne vor trebui, dar pe care nu le-am folosit niciodată.  La revedere! dacă nu faci curat, nu ai unde să aduci lucruri noi în viața ta.

Gata! Ai scăpat! 🙂

Exercițiul te îndeamnă să îți faci un inventar. Sunt lucrurile așa cum aș vrea? Sau merg înainte din inerție? Mă îndrept în direcția potrivită sau mă îndepărtez de ținta mea. Daca nu fac nicio schimbare, unde voi ajunge peste câțiva ani?

Iar daca răspunsurile nu te mulțumesc…hei, ești CEO! Poți lua orice decizie dorești!

O singură precizare, banală dar utilă: faptul că ai citit exercițiul nu înseamnă că ai făcut exercițiul! 😉

Enjoy!

SOREL RADU

The Coach