+40 744 525 605 sorel.readu@gmail.com
Select Page

A venit toamna (acopera-mi cash-flow-ul cu ceva), si odata cu toamna incepe …Guerrilla Camp, editia a 2-a. Pam-pam!

By the way, daca ai o idee de business si esti gata sa te apuci de treaba, pana pe 20 Septembrie mai ai timp sa te inscrii in cel mai cool program pentru antreprenori!

Dar cum inca mai sunt cateva zile pana atunci, hai sa vedem ce s-a intamplat in primul sezon:

ȘI A FOST GUERRILLA CAMP! APROAPE MAGIC!

Probabil unul dintre cele mai poetice programe de antreprenoriat din Romania! Cel puțin dacă e sa judecăm după criteriul inițial de selecție: descrie-ne ideea ta de business într-o pagina A4. Atât. Nu tu cifre, nu tu Business Plan, tracțiune, experiență… nimic! Doar o idee!

Cu adevarat poetic! Aproape magic!

Nu știu să existe nimic similar în țărișoara noastră dragă cu o barieră de intrare atât de permisivă! Asta a și făcut procesul inițial de selecție destul de dificil, pentru că idei s-au trimis multe. Dar ce a urmat după ce a fost gata selecția, a fost o experiență cu adevărat memorabilă.

Azi, când scriu aceste rânduri, știu deja care este start-up-ul câștigător al marelui premiu.

Probabil că până la publicarea articolului deja asta nu mai este un secret pentru nimeni, dar n-am să risc nimic și nu-i voi pomeni numele (LE: castigator a fost desemnat Agricloud).

Totuși, deși știu că sună “clișeistic”, în opinia mea, pe care mi-am construit-o în cele 10 luni care au curs de la momentul zero, absolut toți participanții se pot declara câștigători! Vorbesc foarte serios și ȘTIU asta fără urmă de îndoială.

Inclusiv cei care nu au reușit să parcurgă programul până la capăt! Fie că s-au născut tensiuni între acționari care au dus la ruptură, fie că au apărut alte priorități. Toți au avut de învățat, fie și măcar unii de la alții, dacă nu pun multele ore de training, mentorat, coaching și consultanță la socoteală. Plus experiența de a fi parte dintr-un show de radio, de a fi mereu în contact cu “votanții”, potențialii clienți sau pur și simplu suporteri ai ideii tale.

Câteodată devine clar ca lacrima (din englezescul crystal clear) că e vorba mai mult despre călătorie decât despre destinație. Dacă destinația ar fi fost premiul final. Știm că nu a fost, pentru că inițial premiul nici nu a fost comunicat. Lumea a venit pentru experiență, pentru un vis, pentru o idee. Și da, cred că a venit “și pentru”, dacă nu cumva “mai ales pentru”… Radio Guerrilla! Ca să se convingă dacă e adevărat că Binili Învinge!

Dar și pentru că, dincolo de poezia recrutării, totuși Guerrilla Camp oferă participanților ceva unic: un instrument de feedback aproape în timp real. Plus un canal gratuit de promovare către viitoarea ta piață! Aproape magic!

Camp-ul a devenit în aceste luni un soi de liant al comunicării între participanți, pe care de îndată ce-l atingi, capeți un fel de capacitate telepatică prin intermediul căreia auzi, vezi și simți toate gândurile, emoțiile și visele colegilor din Camp.

Și asta e minunat! Aproape magic!

Dintr-o dată nu mai ești singur, ești împreună cu o gașcă de oameni mișto, care merg în aceiași direcție cu tine, chiar dacă pe poteci diferite. Cu care te poți ține de mână când e greu, te poți sfătui când nu știi, cu care poți bate cuba când ai un succes, de la care poți cere ajutorul atunci când ai nevoie! Nu ești singur pe drum! Ori pentru un “first time entrepreneur” … aș zice că a nu fi singur e ceva fantastic! Aproape magic!

E adevărat că nu toți antreprenorii au știut să extragă maximul din această oportunitate. Sunt business-uri care vor avea lansarea oficială după închiderea acestui camp și altele poate că nu se vor lansa până la finalul acestui an. Sad but true! Oportunități ratate… pe care le trecem la experiențe din care învățăm! Dar să vedem ce-ar mai fi de învățat.

Dacă tot ne aflăm la închiderea primei ediții, ce-ar fi să listăm niște key learnings?!

Un Business este cu totul altceva decât o idee mișto.

E un animal mai complicat, ca balaurul cu 7 capete. Ai nevoie de claritate încă din capul locului! Despre ce e produsul, ce aduce el în plus consumatorului, de ce ar vrea cineva să cumpere ce ai tu de oferit. Întrebări simple dar care au nevoie de un răspuns articulat.

Nu știi cum e apa dacă nu bagi degetul în ea!

Un business poate să-ți sune minunat, dar până nu întrebi piața ce părere are, până nu tai câteva facturi, totul e la nivel de vis. Și știm cu toții cum se termina visele: te trezești brusc. Și gata. Așa că nu mai învârti gândurile în minte, ieși în piață, testează, întreabă, încearcă. Action babe!

E mai simplu dacă ai un plan clar înainte de a porni la drum!

Se poate ajunge din A în B în multe feluri, dar e mai simplu dacă ai un plan clar înainte de a porni la drum. Deci ai nevoie de un Plan. Business Plan! Nu știu de ce asta a părut un soi de baba cloanța pentru cei mai mulți antreprenori… dar efectiv este instrumentul care îți aduce limpezime. Trebuie să gândești în acțiune-rezultat și acțiune-cost, să legi lucrurile într-o succesiune coerentă, să pui cifre și ele să aibă sens împreună. Și dacă se poate să dea cu plus.

Și…

Ca să-i convingi pe alții, trebuie să crezi mai întâi tu.

Ca să-i faci să înțeleagă trebuie să-ți fie mai întâi ție foarte clar.

Sper ca e clar, nu mai insist. 

Dar concluzia finala este că avem multă valoare creativă în țară, avem mult spirit antreprenorial. Ne-ar prinde bine ceva mai multă structură și poate mai multă încăpățânare. Dar astea se mai și educă pe parcurs.

Trebuie să fug la premii așa că mă opresc aici.

Dacă aveți vise, dați-le o șansă la viață!

Pentru că, până la urmă, Binili Învinge!